AKTUÁLNE


Marek skúsenosti

Foto a video:

Chcete byť na Google Street View? Tu je návod!

Marek


Keď sa v roku 2001 narodil projekt Google Street View, zmenil predstavu o vnímaní sveta. Vďaka nemu je dnes možné pozrieť si detailne miesto, kam cestujete. Pozrieť si zaujímavé miesta a následne ich priamo navštíviť. Dnes už si málokto pozerá len mapy, každý sa pozrie aj na reálne zobrazenie skutočnosti. Stačí iba jediná vec k tomu, aby sa ja aj vaša kaviareň, hotel, či prevádzka stali súčasťou sveta Google Street Viiew. Ako vznikol Google Street View? V roku 2001 to bo projekt Stanfordskej univerzity, ktorý sa o päť rokov podarilo úspešne pretaviť Googlu do praxe a mohli sme si pozrieť skutočne 3D prehliadky miest, ulíc, ale aj  pamiatok, kaviarní, reštaurácií, či barov tak,  ako vyzerajú v skutočnosti. Virtuálna prehliadka prináša zákazníkom nový zážitok a obchodníkom vyššiu dôveryhodnosť. Od roku 2013 si kaviarne, múzeá, obchody a obchodíky mohli najať certifikovaného Google fotografa na vytvorenie virtuálnej prehliadky. Dnes je virtuálna prehliadka bežná súčasť Google My Business (Google Moja Firma). Google My Business je spoľahlivý dobrý marketingový nástroj, vďaka ktorému môžete zvýšiť zisky až dvojnásobne. To nie je suché konštatovanie, ale štatistiky Googlu. Upútajte zákazníkov na Googli Dnes je bežná prax, že Slováci, tak aj zahraniční cestovatelia navštívia cieľ svojej cesty na Googli skôr, ako k nemu vyrazia v realite. No a prednosť dajú tým prevádzkam, ktoré majú na Googli fotky. „Dnes môže mať virtuálnu prehliadku na Googli každý. Nie je to žiadny problém. Realizácia je jednoduchá a rýchla. Pripravím kompletné nafotenie aj video dokumentáciu a dokonca ju klientom ako certifikovaný fotograf umiestnim na Google,“ hovorí Ján Hámorský. Získate tak nielen krásnu prezentáciu vlastnej prevádzky, ktorú si môžete dať na svoje web stránky, ale aj miesto na Google Street View, kam chodia milióny ľudí denne. Všetko za jednu cenu Ján Hámorský sa špecializuje na 3D prehliadky niekoľko rokov. V rámci jednej ceny klientovi dodáva video, fotografie, jeho vlastnú virtuálnu prehliadku a samozrejmosťou je aj umiestnenie prehliadky na Google. Tu už vaše fotografie ostanú a budú prístupné v krásnom spracovaní pre celý svet. Vyskúšajte silu takejto reklamy a uvidíte, ako k vám začnú zrazu prúdiť zákazníci, pretože vás nevideli len na mapách, ale aj na Google Street View. Ak chcete 3D prehliadku a jej umiestnenie priamo na Google Street View, kontaktujte Jána Hámorského.

10.06.20195591
Marek skúsenosti

Foto a video:Kúzlo fotografie

Profesionálny portrét, koľko vás bude stáť?

Marek


Túžite mať portrétovú fotku pri výnimočnej udalosti, alebo sa zvečniť s tými najbližšími? Portrét je ideálne riešenie. Nie je to len fotografia, ide o umenie, ktoré vám pokojne môže zdobiť steny. Určite máte svoje predstavy o tom, ako by mal portrét vyzerať, ale koľko bude stáť sa vám pokúsime dnes objasniť. Cena záleží aj od techniky Čím náročnejšia technika pri fotení sa používa, tým sa samozrejme investícia musí odraziť aj na cene portrétu. Tú vyváži profesionálna technická úroveň. Ale samozrejme záleží aj od náročnosti, ktorá sa vyžaduje, ako aj od času fotenia. „Cena závisí len a len od klienta. Vplýva na ňu najmä náročnosť a dĺžka fotenia, množstvo požadovaných fotografii, náklady spojené s fotením a náročnosť požadovaného postprocesu (retuše, korekcie, vyhotovenie a i.). Cena sa teda môže pohybovať od 20 do niekoľko sto eur za fotenie. A klient by mal za túto cenu dostať presne to, čo očakáva. Vždy sa dá dohodnúť ,“ vysvetľuje Bohdan Mezei. O cene rozhodnú aj exteriéry Ak chcete mať krásny portrét pri stene v ateliéri cena bude jedna, ak ale plánujete vystihnúť západ slnka na chorvátskom pobreží, určite sa budete môcť pochváliť záberom, ktorý nemá nikto široko ďaleko, ale zadarmo to nebude. Je rozdiel fotiť portrét v ateliéri, vonku alebo napríklad 4000 km niekde pri mori. To sa odrazí na cene samozrejme, a samozrejme  je dobré vidieť predchádzajúce práce fotografa a podľa toho a ceny sa rozhodovať,“ hovorí David Schobl. Cena nie je pevná Nakoniec sa pri portréte, ako pri akejkoľvek inej fotke pohybujeme v rôznych cenách, závisí to aj od krajiny, v ktorej sa fotograf pohybuje. „Kvalitný portrét môže stáž aj 300 eur, ak je spravený skutočne na profesionálnej úrovni. Stále je to však v réžii samotného fotografa. Môže ponúknuť objektu aj skvele odvedenú prácu za 50 eur a menej. Tiež je to o charaktere človeka,“ hovorí Martina Inspire. Je potom len na človeku, aké referencie u neho najviac zavážia. Máte záujem o portrét, vytvorte si cenovú ponuku a porovnajte ceny aj referencie.

27.08.201313415
Marek skúsenosti

Foto a video:Kúzlo fotografie

Čo je dôležité pri fotení portrétov?

Marek


V predchádzajúcom článku sme hovorili o umeleckej hodnote portrétu a dnes sa pozrieme na to, ako spraviť z portrétovej fotografie malé umelecké dielo, ktoré ocení každý, nielen majiteľ, ktorý so ho kúpi. Šarm je potrebný ako technika Portrétová fotografia je niekedy zložitejšia ako krajinky, či podujatia. Vyžaduje si presnosť a zameranie sa na detaily. Tie vždy rozhodujú o tom, či sa portrét páči, či bude technicky správny a môžeme povedať, že sa podaril: „Rozdiel je v technike samozrejme, no nie je to len o tom. Dôležitá je šikovnosť a hlavne šarm, s ktorým je fotografia spravená. Aj fotografia ma svoju charizmu.  Pri kvalitnom portrétovaní je dôležité spoznať do detailov tvár fotografovaného objektu. Treba sa zamerať na črty a uhly tvare a podľa toho komponovať celé dielo,“ radia fotografi z Martina Inspire. Technika a zručnosti sú v rovnováhe Dobrý portrét je možné spraviť aj bez drahej techniky, no vždy treba myslieť na to, že práve fotografická technika je zodpovedná za kvalitu obrazu, jeho technické prevedenie je však v rukách fotografa. „Polovica je zručnosť fotografa a polovica je otázka techniky,“ dopĺňa Katarína Kočálková. Podobný názor zastáva aj Michal Oravec: „Pri portrétovaní je nevyhnutné, aby fotograf vlastnil isté technické vybavenie potrebné na tento druh fotografie. Osobne si myslím, že pre klienta s bežnými požiadavkami stačí, ak fotograf dokonale ovláda svoje vybavenie a vie primerane komunikovať s klientom. Ak však klient očakáva fotky na vysokej umeleckej úrovni, potrebuje osloviť zručnejšieho fotografa. Záleží to teda od požiadaviek zákazníka a ten by si mal podľa toho vybrať fotografa, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí aj na cene.“ Originalita je dôležitá pre obe strany Čo je pri portréte najdôležitejšie? Na to si musí každý zákazník odpovedať sám. Rozhodujúce je, aby po dodaní fotiek bol spokojný. Od profesionála sa očakáva omnoho viac, ako nám vie ponúknuť iba cvaknutie samospúšte. „Rád klientom prinášam pocit výnimočnosti keď sa pozrú na moju prácu. Preto by som ešte zdôraznil, aby sme pri fotení klientov nezabúdali na nádych originality, požadovanú atmosféru a samozrejme kus seba a svojho srdiečka,“ uzatvára ten najdôležitejší rys portrétovania Bohdan Mezei   Pozrite si aj:  Kvalitná fotka, koľko je hodná?  

25.08.201312016
Joli skúsenosti

Dom a byt:

Ako zladiť kuchyňu s podlahou a dverami?

Joli Joli


Výber podlahy a vhodných interiérových dverí patrí k rozhodnutiam, ktoré budú vplývať na vašu celkovú spokojnosť v novom alebo rekonštruovanom bývaní. Dnes sa však zameriame na zariadenie a zladenie kuchyne. Je možné zladiť novú kuchynskú linku, interiérové dvere a podlahu? Pokiaľ sú obývačka, kuchyňa a jedáleň súčasťou jednej otvorenej koncepcie, mali by na seba rozhodne plynule nadväzovať a dokonale spolu ladiť. Kuchynská linka na mieru má tú výhodu, že bude navrhnutá tak, aby zodpovedala vášmu štýlu a vysnívanému dizajnu. K tomu následne dopasujete podlahu a dvere. Ak si chcete dizajn kuchyne, podlahy a dverí riešiť vo vlastnej réžii, siahnite po dodávateľovi, ktorý vám zabezpečí všetky tieto typy produktov. Spoločnosť Kuchyne bmv sa návrhu a výrobe kuchýň na mieru venuje už viac ako 14 rokov, teraz vďaka novým partnerstvám rozširuje portfólio svojich služieb o kvalitné podlahy a dvere do interiéru.  Ako zladiť kuchyňu s podlahou? V katalógoch dizajnových podláh nájdete stovky dekorov, farieb, vzorov a štruktúr povrchov, preto môže byť rozhodovanie veľmi ťažké. Podlaha v kuchyni musí byť mimoriadne odolná na rozliatie, vodu, škvrny a na všetko ostatné, čo na ňu život a človek hodí. Spoločnosť Kuchyne bmv vám vďaka spolupráci s kvalitnými dodávateľmi podláh pomôže do vašej novej vysnívanej kuchyne vybrať i správnu podlahu, ktorá vám bude spoľahlivo slúžiť mnoho rokov.  Kompozitné podlahy Vodeodolné kompozitné podlahy sú najrýchlejšie rastúcimi podlahami na trhu a veľmi obľúbené najmä v kuchyniach a iných miestnostiach náchylných na vodu. Výhodou týchto podláh je, že sú vyrobené z prírodných drevitých vlákien, sú pocitovo teplé a na dotyk pripomínajú drevo. Sú 100% bez PVC a plastifikátorov.  SPC (solid polymer core) Tieto podlahy sú 100% odolné voči vode a vyvinuté s ohľadom na najmodernejšie dizajnové vychytávky ako sú otvorené priestranstvá a prepojené izby. Neobsahujú žiadne ftaláty ani škodlivé zmäkčovadlá. Dlaždice Dlaždice v kuchyni sú už roky obľúbeným typom kuchynských podláh. Sú odolné a ľahko sa čistia, čo je ideálne pre kuchyne. Vzhľad dlaždíc sa tiež za posledné roky posunul vpred a snažia sa byť viac trendy, nevýhodou je ich tvrdosť a chladný efekt. Laminátové a vinylové podlahy S vylepšovaním technológie sa zlepšovali aj laminátové, či vinylové podlahy. Celovinylová podlaha patrí medzi najodolnejšie druhy podláh, je odolná voči vode aj voči agresívnym látkam, ako psí moč. Laminát ako taký nie je moc vhodný do vlhkých miestnosti ani dosť odolný na kuchynské nástrahy. Vďaka technickým inováciám však už dnes máme na trhu kvalitné vode odolné laminátové podlahy.  Drevené podlahy Mnoho ľudí túži jedine po dreve a rozhodne sa dať si ho aj do kuchyne. Drevo dáva miestnosti pocit tepla domova a aj napriek rôznym alternatívam je stále veľmi obľúbené pre prirodzený vzhľad, dlhú životnosť, ale aj dobré zvukové a tepelno izolačné vlastnosti. Umiestniť drevenú podlahu do kuchyne je preto dizajnovo atraktívne, ale nie úplne to najpraktickejšie riešenie. Ani pre nás nie je drevo v kuchyni tabu, vyberať však treba opatrne, klient musí vedieť, že si vyberá prírodný materiál, ktorý podlieha opotrebeniu. Drevená podlaha nie je tak odolná voči nárazom, odtlačkom, agresívnym látkam a škrabancom ako podlaha z laminátu či vinylu. Na druhej strane sa dá renovovať (prebrúsiť a nalakovať) vďaka čomu jeho životnosť znásobíte. Pri výbere drevenej podlahy treba dbať na to, aby ste si vybrali tvrdý, hustý typ dreva (dub, buk, bambus) a myslieť aj na ošetrenie dreva, ktoré zabráni zmene tvaru vo vlhkom prostredí.   Alternatívou tak môže byť aj kombinácia dvoch materiálov, ktoré oddelnia priestor pri kuchynskej linke od obývacej časti. Je vám sympatická drevená, laminátová alebo vinylová podlaha? Pri návrhu kuchyne na mieru vám pomôžu vybrať i vhodnú podlahu, ktorá spoľahlivo odolá každodennej záťaži - pohybu ľudí, nábytku, vyliatych tekutín a iných nečistôt. Ako správne zladiť dvere s podlahou a kuchynskou linkou? Interiérové dvere sú jedným z najvýraznejších prvkov zariadenia interiéru. Preto je výber interiérových dverí veľmi dôležitým rozhodnutím, ktoré výrazne ovplyvní finálny vzhľad vášho bývania. Široká škála dekorov, materiálových prevedení a riešení na vás čaká pod jednou strechou vďaka spolupráci s top dodávateľmi dverí. V ich ponuke nájdete interiérové dvere rôznych vzorov a materiálov, moderné dvere, ktoré nezaostávajú za najmodernejšími dizajnérskymi trendmi, ale aj interiérové dvere klasického a rustikálneho štýlu. Veľkým plusom je celý rad špeciálnych úprav, ktoré vychádzajú v ústrety vašim požiadavkám na vysokú funkčnosť a jedinečný dizajn. Nezabudnite na doplnky Dôležité je, aby ste k základným prvkom – kuchyni, podlahe a dverám – bez veľkých ťažkostí následne zladili aj ďalšie kľúčové prvky interiéru presne podľa vášho vkusu. Kľúčky a kovania sú dizajnovým šperkom, ktorý má výrazný podiel na konečnom vzhľade.    Túžite po perfektnej kombinácií kuchynskej linky, podlahy a dverí? Spoločnosť Kuchyne bmv vám vďaka novým partnerstvám pomôže nájsť trojicu, ktorej to spolu najlepšie ladí. Navyše získate istotu kvalitných materiálov a precízne odvedenej práce.     +421 948 228 119 / +421 952 011 405 info@kuchynebmv.sk / info@podlahybmv.sk   Boldocká 7, Senec 903 01      

12.07.2024661
Domi skúsenosti

Služby pre firmu:

Čo sú otázky a odpovede vo firemnom profile Google?

Domi


Viete, čo znamená funkcia Q&A vo firemnom profile Google? Firemný profil Google alebo Google Business Profile má mnoho skvelých, no často prehliadaných funkcií. Nato, aby váš podnik mohol čo najlepšie fungovať mali by ste o niektorých z nich vedieť.  V Mapách Google sa teraz môžete pýtať čokoľvek Funkcia otázok a odpovedí na Google Business Profile je vo všeobecnosti zameraná na to, aby zákazník mohol položiť firme akúkoľvek otázku. V Mapách Google môžete klásť otázky o nájdených miestach a firmách a môžete na otázky zároveň aj odpovedať. Q&A sa zobrazujú vo firemnom profile na Googli v Mapách ale aj na paneli GBP ( Google Business Profile). Otázky môžete klásť alebo na ne odpovedať z vyhľadávania v akomkoľvek zariadeni, prípadne z Máp Google. Ak však chcete aby sa vaša otázka zobrazovala na miestnom panely musíte ich mať aspoň dve. Kto môže klásť otázky? Ako firma môžete počkať, kým vám nejaký zákazník položí otázku. Avšak skvelým spôsobom ako o vašej firme ponúknuť viac informácií je položiť si vlastné otázky, na ktoré môžete odpovedať. Ak sa chystáte položiť si vlastné otázky, nájdite si čas a popremýšľajte napríklad o najčastejších otázkach o vašej firme, tým ušetríte čas svojim potenciálnym zákazníkom.  Google analyzuje vaše otázky na základe referencií Keď na paneli Google Business Profile položíte otázku, počas písania začne Google analyzovať existujúce recenzie a otázky, aby zistil či možno nájsť odpoveď. Ak sa odpoveď na vašu otázku nenachádza na paneli navrhované odpovede, stačí otázku uverejniť a firma alebo iný klient vám ju zodpovie. Po odoslaní vašej otázky vás Google upozorní keď na otázku niekto odpovie.  Ako získať referencie a ako o ovplyvňujú podnikanie si môžete prečítať v našom článku Ako dokážete zozbierať reálne referencie rýchlo a efektívne?.     Ak spravujete svoj GBP pravidelne stačí ak v sekcii Notifikácie zapnete upozornenia na otázky a odpovede uverejnené vo vašom firemnom profile. Po tomto kroku by ste mali dostávať všetky upozornenia. Výnimkou je ak spravujete vo svojom účte viac ako 100 miest, kedy vám Google už nebude posielať upozornenia.    Na čo dať pozor a ako sa starať o túto funkciu? Musíte mať na pamäti, že otázky vám môže zodpovedať naozaj ktokoľvek, každý používateľ Máp. Preto si dobre rozmyslite aké otázky položíte svojej firme a zároveň aká bude vaša odpoveď. Na otázky môžete odpovedať pomocou emailu, ktorý vám spoločnosť Google poslala alebo v správe firemného profilu. Ako väčšina funkcií firemného profilu aj tu platia isté zásady a pravidlá pre obsah otázok a odpovedí. Ak máte pocit, že otázky alebo odpovede porušujú niektorú z týchto zásad, môžete otázku alebo odpoveď nahlásiť. Každá firma alebo každý používateľ nástroja Google Business Profile si musí uvedomiť, že používanie otázok a odpovedí nie je zrovna jednoduchý proces. Otázky môžu byť časom zastarané alebo môžu obsahovať nevhodné odpovede pre vaše dané podnikanie. Avšak nezabúdajme na to, že ak túto funkciu nevyužijeme, môže sa stať, že nám vznikne mnoho nezodpovedaných otázok a naši klienti môžu prejsť na konkurenčné spoločnosti.    Potrebujete poradiť alebo pomôcť so správou sociálnych sietí či firemného profilu? Neváhajte nás kontaktovať.     +421 918 228 898 info@zariadim.sk Seberíniho 1, Bratislava 821 04

28.06.2024364
Joli skúsenosti

Dom a byt:Svieže leto

TOP TIPY na klimatizácie pre leto 2024

Joli Joli


Či chceme alebo nechceme letné horúčavy a tropické noci sa neúprosne blížia. Klímu v našich domovoch si však vieme spríjemniť zakúpením kvalitnej klimatizácie. Na trhu dnes nájdeme množstvo modelov a značiek, ktoré sa od seba odlišujú výkonom aj funkciami. Niektoré modely iba chladia, zatiaľ čo iné dokážu vzduch zvlhčovať, filtrovať, alebo odstraňovať z neho peľ a vírusové častice. Vybrať si dobrú klimatizáciu nie je vôbec ľahké. My sme pre vás pripravili prehľad klimatizácií pre sezónu 2024, samozrejme od našich troch špičkových dodávateľov – Klimatizácie Bratislava, Regiochlad a nášho nového partnera BOLE Air Conditioner s. r. o., ktorí vám s výberom veľmi radi poradia. Hisense Energy PRO X Najnovší špičkový rad klimatizácií Hisense Energy PRO X z portfólia spoločnosti Klimatizácie Bratislava je dokonalým spojením krásneho dizajnu, umelej inteligencie a najvyššej energetickej účinnosti A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Hisense Energy PRO X patrí medzi najlepšie klimatizácie dostupné na slovenskom trhu. Disponuje špičkovým systémom na čistenie vzduchu HI-NANO, filtračným systémom 4v1, funkciou samočistenia, antibakteriálnym povrchom výmenníka a technológiou Self-Clean – to všetko pre maximálne kvalitný a čistý vzduch vo vašom interiéri. Vďaka inteligentnému oku Smart Eye a režimu Follow a Avoid budete mať plnú kontrolu nad tým, či vás bude chladivý prúd vzduchu nasledovať alebo sa vám bude vyhýbať. Samozrejmosťou tejto klímy je super tichý režim, 4 režimy spánku, kúrenie do vonkajšej teploty -22°C a ovládanie na diaľku prostredníctvom aplikácie. Skvelých funkcií má však omnoho viac – zistite viac o Hisense Energy PRO X s bezkonkurenčnými funkciami pre dokonalú klímu. Mitsubishi MSZ-AY Nová séria klimatizácií Mitsubishi MSZ-AY s vylepšeniami v energetickej účinnosti, dizajne aj hlučnosti nahradila veľmi obľúbený model klimatizácií MSZ-AP. Táto klíma je výbornou voľbou pre úsporné klimatizovanie menších priestorov. Pracuje v energetickej triede A++ až A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Užívateľov určite poteší veľmi nízka hlučnosť 18dBA (single split, výkonu AY 25/35), vďaka čomu je výbornou voľbou do obývacích izieb, ale i spálne. Navyše vás v zime spoľahlivo zahreje, efektívne kúri do vonkajšej teploty až do -20°C. O čistý vzduch sa postará filter V-Blocking Filter s antivírusovým účinkom, ktorý zadrží 99% vírusov a iných škodlivín a  strieborný iónový filter. Veľkým plusom je možnosť doobjednať si plazmový filter na čistenie vzduchu, vďaka čomu môžete získať klimatizáciu vyššej rady za veľmi priaznivú cenu. Samozrejmosťou je vstavaný WiFi modul pre pohodlné ovládanie pomocou smartfónu. O dodanie a inštaláciu klimatizácie Mitsubishi MSZ-AY sa spoľahlivo postará spoločnosť Klimatizácie Bratislava. Sinclair MARVIN Aj pre túto sezónu ostáva SINCLAIR MARVIN najžiadanejším produktom spoločnosti REGIOCHLAD s výborným pomerom kvalita – cena. Klimatizácia Sinclair MARVIN disponuje všetkými štandardnými funkciami pre maximálne pohodlie užívateľov. Wi-Fi pripojenie, pohyb lamiel všetkými smermi, funkcia I FEEL pre komfortné riadenie teplôt či ekologické chladenie R32. O čistý a kvalitnejší vzduch v interiéri sa postará UV-C lampa a Cold Plasma generátor. Veľkým plusom Sinclair MARVIN je možnosť plnohodnotného kúrenia až do vonkajšej teploty -25°C. Za pozornosť určite stojí aj funkcia útlmu vonkajšej jednotky tak, aby jednotka spĺňala prísne hygienické hlukové limity na nočnú prevádzku. Sinclair MARVIN patrí medzi obľúbené klimatizácie aj vďaka možnosti kombinácie s fotovoltaickými systémami a možnosť limitovania maximálneho príkonu celého systému na 50 % alebo 75 %. Zistite viac o klimatizácií Sinclair MARVIN. Panasonic ETHEREA Panasonic ETHEREA je skvelým riešením pre domov plný čistoty, maximálneho pohodlia a príjemnej klímy. Táto klimatizácia disponuje pokročilými možnosťami ovládania, špičkovým výkonom a maximálnou energetickou účinnosťou A+++ v režime chladenia aj kúrenia. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch Panasonic Etherea využijete počas celého roka, v lete vás príjemne schladí a v zime zahreje do vonkajšej teploty až -15°C. Vďaka technológií nanoe™ X bude ovzdušie vo vašom interiéri oveľa čistejšie, sviežejšie a bezpečnejšie. A nie len to! Nanoe™ X eliminuje ľudské a zvieracie vírusy a baktérie vo vzduchu, ale aj na povrchu našej pokožky, predmetoch a textíliách. Samozrejmosťou je integrované WiFi ovládanie kompatibilné s hlasovým ovládaním, efekt sprchového chladenia s funkciou Aerowings 2.0 a super tichá prevádzka. O dodanie a inštaláciu klimatizácie Panasonic ETHEREA sa spoľahlivo postará spoločnosť REGIOCHLAD. BOLE AIR 351201 BOLE nepatrí medzi známe značky klimatizácií, ale to sa čoskoro zmení. Táto klíma od spoločnosti  BOLE Air Conditioning je unikátna tým, že je to slovenská klimatizácia vyvinutá a vyrobená na mieru pre slovenských zákazníkov. Klimatizácia BOLE AIR 351201 disponuje prvkami umelej inteligencie, ekologickým chladivom R32, WiFi ovládaním prostredníctvom aplikácie či kúrením do vonkajšej teploty  -15 °C. O svieži a čistý vzduch v interiéri sa postará aktívny karbónový filter a šesť doplnkových filtrov, ktoré spoľahlivo zbavia vzduch prachu, peľu, baktérií a pachov. O zvýšenie pohodlia používateľov sa postará režim spánku s automatickým vypnutím, TURBO funkcia pre zrýchlené ochladenie alebo zahriatie, funkcia automatického reštartu či automatické čistenie. Klimatizáciu BOLE AIR 351201 nájdete jedine u vlastníka a distribútora BOLE Air Conditioner s. r. o. Samsung AR35 Ak hľadáte jednoduché riešenie za prijateľnú cenu, Samsung AR35 je dobrým riešením. Samsung AR35 je kvalitné zariadenie s technológiou Inverter, ktoré umožňuje úsporné a efektívne chladenie. Disponuje umývateľným HD filtrom, ktorý zachytáva prachové častice, nečistoty a alergény, v prípade potreby ho môžete jednoducho opláchnuť a opätovne použiť. Klimatizácia Samsung AR35 je základná nástenná jednotka bez WiFi modulu, ale je to kllimatizácia za naozaj rozumnú cenu, ktorá vám pomôže zvládnuť horúčavy. Disponuje užitočnými funkciami ako 24-hodinový časovač, režimom pre dobrý spánok - Good Sleep či režimom vykurovania a odvlhčovania. Ak si chcete rýchlo uľaviť od vonkajších horúčav režim rýchleho chladenia - Fast Cool bude skvelou voľbou.  Hľadáte klimatizáciu do bytu alebo domu? Na začiatku celého procesu je potrebné si ujasniť čo od klimatizácie očakávate. Aké by mala mať funkcie, spotrebu elektriny, ale aj hlučnosť a to, do ktorej miestnosti ju nainštalujete. Vždy však dbajte na výber kvalitnej firmy, ktorá vám bude klimatizáciu inštalovať. Iba odborne vykonaná montáž zabezpečí 100% funkčnosť a efektívnu prevádzku vašej klimatizácie.  S výberom vhodnej klimatizácie vám poradia naši kvalitný a overený dodávatelia 👌 www.bole-klimatizacie.sk www.klimatizacie-bratislava.eu www.regiochlad.sk  

19.06.20241259
Profesionálny portrét, koľko vás bude stáť?

Foto a video:Kúzlo fotografie

Profesionálny portrét, koľko vás bude stáť?

Marek


Túžite mať portrétovú fotku pri výnimočnej udalosti, alebo sa zvečniť s tými najbližšími? Portrét je ideálne riešenie. Nie je to len fotografia, ide o umenie, ktoré vám pokojne môže zdobiť steny. Určite máte svoje predstavy o tom, ako by mal portrét vyzerať, ale koľko bude stáť sa vám pokúsime dnes objasniť. Cena záleží aj od techniky Čím náročnejšia technika pri fotení sa používa, tým sa samozrejme investícia musí odraziť aj na cene portrétu. Tú vyváži profesionálna technická úroveň. Ale samozrejme záleží aj od náročnosti, ktorá sa vyžaduje, ako aj od času fotenia. „Cena závisí len a len od klienta. Vplýva na ňu najmä náročnosť a dĺžka fotenia, množstvo požadovaných fotografii, náklady spojené s fotením a náročnosť požadovaného postprocesu (retuše, korekcie, vyhotovenie a i.). Cena sa teda môže pohybovať od 20 do niekoľko sto eur za fotenie. A klient by mal za túto cenu dostať presne to, čo očakáva. Vždy sa dá dohodnúť ,“ vysvetľuje Bohdan Mezei. O cene rozhodnú aj exteriéry Ak chcete mať krásny portrét pri stene v ateliéri cena bude jedna, ak ale plánujete vystihnúť západ slnka na chorvátskom pobreží, určite sa budete môcť pochváliť záberom, ktorý nemá nikto široko ďaleko, ale zadarmo to nebude. Je rozdiel fotiť portrét v ateliéri, vonku alebo napríklad 4000 km niekde pri mori. To sa odrazí na cene samozrejme, a samozrejme  je dobré vidieť predchádzajúce práce fotografa a podľa toho a ceny sa rozhodovať,“ hovorí David Schobl. Cena nie je pevná Nakoniec sa pri portréte, ako pri akejkoľvek inej fotke pohybujeme v rôznych cenách, závisí to aj od krajiny, v ktorej sa fotograf pohybuje. „Kvalitný portrét môže stáž aj 300 eur, ak je spravený skutočne na profesionálnej úrovni. Stále je to však v réžii samotného fotografa. Môže ponúknuť objektu aj skvele odvedenú prácu za 50 eur a menej. Tiež je to o charaktere človeka,“ hovorí Martina Inspire. Je potom len na človeku, aké referencie u neho najviac zavážia. Máte záujem o portrét, vytvorte si cenovú ponuku a porovnajte ceny aj referencie.

27.08.201313415
Čo je dôležité pri fotení portrétov?

Foto a video:Kúzlo fotografie

Čo je dôležité pri fotení portrétov?

Marek


V predchádzajúcom článku sme hovorili o umeleckej hodnote portrétu a dnes sa pozrieme na to, ako spraviť z portrétovej fotografie malé umelecké dielo, ktoré ocení každý, nielen majiteľ, ktorý so ho kúpi. Šarm je potrebný ako technika Portrétová fotografia je niekedy zložitejšia ako krajinky, či podujatia. Vyžaduje si presnosť a zameranie sa na detaily. Tie vždy rozhodujú o tom, či sa portrét páči, či bude technicky správny a môžeme povedať, že sa podaril: „Rozdiel je v technike samozrejme, no nie je to len o tom. Dôležitá je šikovnosť a hlavne šarm, s ktorým je fotografia spravená. Aj fotografia ma svoju charizmu.  Pri kvalitnom portrétovaní je dôležité spoznať do detailov tvár fotografovaného objektu. Treba sa zamerať na črty a uhly tvare a podľa toho komponovať celé dielo,“ radia fotografi z Martina Inspire. Technika a zručnosti sú v rovnováhe Dobrý portrét je možné spraviť aj bez drahej techniky, no vždy treba myslieť na to, že práve fotografická technika je zodpovedná za kvalitu obrazu, jeho technické prevedenie je však v rukách fotografa. „Polovica je zručnosť fotografa a polovica je otázka techniky,“ dopĺňa Katarína Kočálková. Podobný názor zastáva aj Michal Oravec: „Pri portrétovaní je nevyhnutné, aby fotograf vlastnil isté technické vybavenie potrebné na tento druh fotografie. Osobne si myslím, že pre klienta s bežnými požiadavkami stačí, ak fotograf dokonale ovláda svoje vybavenie a vie primerane komunikovať s klientom. Ak však klient očakáva fotky na vysokej umeleckej úrovni, potrebuje osloviť zručnejšieho fotografa. Záleží to teda od požiadaviek zákazníka a ten by si mal podľa toho vybrať fotografa, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí aj na cene.“ Originalita je dôležitá pre obe strany Čo je pri portréte najdôležitejšie? Na to si musí každý zákazník odpovedať sám. Rozhodujúce je, aby po dodaní fotiek bol spokojný. Od profesionála sa očakáva omnoho viac, ako nám vie ponúknuť iba cvaknutie samospúšte. „Rád klientom prinášam pocit výnimočnosti keď sa pozrú na moju prácu. Preto by som ešte zdôraznil, aby sme pri fotení klientov nezabúdali na nádych originality, požadovanú atmosféru a samozrejme kus seba a svojho srdiečka,“ uzatvára ten najdôležitejší rys portrétovania Bohdan Mezei   Pozrite si aj:  Kvalitná fotka, koľko je hodná?  

25.08.201312016
Portrétová fotka – umenie ocenené stáročiami

Foto a video:Kúzlo fotografie

Portrétová fotka – umenie ocenené stáročiami

Marek


Zmysel pre portrétovanie je starý ako ľudstvo samo. Už na prvých jaskynných maľbách boli zaznamenané portréty a s vývojom techniky sa iba zdokonalili. Portréty slávnych osobností dnes visia v múzeách a možno časom budú aj moderné fotky hodné galérií. Je však rozdiel medzi portrétom na občiansky a tým, ktorý je umelecké dielo bez ohľadu na to, či ste model, alebo chcete iba pamiatku. Mozog rozhoduje Nielen oko, ktoré nazrie do hľadáčika, podľa Davida Schobla je pri portrétovaní dôležité použiť mozog. Ten je pri práci s portrétom alfa aj omega, keďže je naozaj zložité spraviť portrét tak, aby splnil svoj účel a zároveň nebol nudný. Pretože ani obrazy zo stien nie sú nudné a pritom na nich tvár  nie je vždy dokonale krásna. Portrét je predovšetkým hra zmyslov a preto ak chcete nájsť dobrého fotografa na portrét, ktorý chytí za srdce, je dobré prejsť si referencie. Automat, alebo profesionál? Na portrét sa cíti skoro každý odborníkom. Občas dokonca stačí automatický fotoaparát a nastavená samospúšť. Fotografia vznikne, ale nazvať ju portrétom by bolo trochu prehnané. Zdôvodňuje Bohdan Mezei: „Rozdielov medzi automatickým fotoaparátom a profesionálom je hneď niekoľko. V prvom rade profesionál dôverne pozná fotoaparát, s ktorým pracuje a tak môže naplno využiť jeho možnosti . Profesionálny fotograf tak môže kvalitne fotografovať aj v situáciách kde "automat" zlyháva. Kvalitná fotka, koľko je hodná? Na portréte od profesionála by sa nemali nachádzať chyby v kompozícií, tonalite či ostrosti (pokiaľ to nebol zámer). A samozrejme nesmieme zabúdať na umelecký pohľad a umenie kreatívnej fotografie profesionálneho fotografa. A práve tento rozdiel zatiaľ vnímam ako najzávažnejší.“ Fotka musí začať rozhovorom Portrét je o istom vystihnutí niečoho viac, ako len jasných čŕt tváre. To musí byť na fotke aj čitateľné. Práve preto by fotograf mal začať s klientom rozhovor ešte pred tým,  ako vytiahne fotoaparát, alebo ho posadí na stoličku v ateliéri. Katka Kočálová hovorí: „Je potrebné rozprávať sa chvíľu s modelom/modelkou, aby sme zistili aký je, ako sa vidí on či ona a aby sme si zároveň vytvorili na neho/ňu svoj pohľad.“ Ako vybrať správneho fotografa? Ten pohľad pretaviť do fotografie je umenie. A to nedokáže žiadny automat, iba človek, o ktorom aj o niekoľko rokov neskôr bude možné povedať, že bol vo svojom obore profesionál.  

20.08.201313067
Oprávnená cena videa. Dostávate to, za čo platíte?

Foto a video:Kúzlo fotografie

Oprávnená cena videa. Dostávate to, za čo platíte?

Marek


Pri umeleckom diele, za ktoré možno video produkciu rozhodne považovať, je otázka ceny samozrejme diskutabilná. Lenže ako spoznať, že ste za svoje peniaze dostávate kvalitné diela a nie amatérsky počin, na ktorom bola profesionálna len zlodejina? Chyby už nikto neopraví Už nikdy si nedáte prvý manželský bozk znova, už nikdy sa nebudete opakovane krstiť, nezaspievate Gaudeamus igitur. Sú jednoducho okamihy, ktoré treba zachytiť na prvý raz, alebo radšej vôbec. Pokaziť neopakovateľný moment znamená znehodnotiť celé dielo, pretože v živote sa nič neopakuje.  „Kameramana a fotografa by sme mali vyberať podľa toho, či sa nám jeho práca páči. V každom prípade by to mal byť profesionál a mal by mať prax a skúsenosti. Pozrite si odborníkov s dobrými referenciami „Určite by sme sa mali vyvarovať toho, aby nám svadbu natočil alebo nafotil niekto, kto nemá o tom ani šajnu, pretože zle odfotenú fotku, alebo zle natočené video sa už nedá zachrániť. Ak chceme kvalitu, určite by sme si mali priplatiť, pretože nik nechce svadobný album alebo DVD, za ktorý by sa hanbil,“ hovorí Mgr. Martin Mučka kameraman a zástupca Videostudia Atix. Základom je, aby mal kameraman dostatok skúseností aj techniku, ktorá rozhodujúce okamihy dôstojne zveční. Podobný názor majú aj v Blue Lune productions: „Viac peňazí je vždy viac muziky, povedané inak, prelet nad nahrávanými bez žeriavu, alebo inej špeciálnej techniky len tak v ruke neurobíte.“ Kameraman nechodí len s kamerou Technika síce nie je všetko, ale robí divy a prirodzene sa odrazí aj na cene videa. Je potrebné, aby kameraman disponoval základnou technikou, ktorá zaručí naozaj dobré výsledky. Medzi ne by malo podľa Ing. Roberta Lacha z Vaskameram patriť minimálne: „Okrem dobrej kamery alebo DSLR aj kvalitný  statív, slider, flycam respektíve steadycam, externé svetlo, externý  mikrofón, záznamník a podobne. Bez tohto príslušenstva podľa môjho  názoru kameraman nedosiahne požadovanú úroveň.“ Od čoho závisí konečná cena? Ceny sa rôznia, no nikdy nechoďte do objednávky bez toho, aby ste poznali rozpočet. Profesionál totiž vie, koľko bude stáť vaša udalosť a koľko práce aj techniky využije. „Cena za video sa pohybuje podobne ako pri kúpe auta – je tam množstvo faktorov, ktoré cenu ovplyvňujú. Kreatívec by však mal (podrobne) klientovi popísať jednotlivé kroky, aby bol s nimi oboznámený a utvoril si predstavu o procese produkcie. Keďže klient má vyhradený rozpočet na video a už pozná jednotlivé kroky a možnosti, potom sa dá vytvoriť optimálna cenová ponuka. Tu sa dá dosiahnuť najlepšia kvalita za príslušnú cenu. Na čo si dať pozor pri svadobnom videu? V prípade finančnej nezávislosti klienta môže byť aj 20 sekundový spot ocenený na 5-6 ciferné číslo,“ hovorí Tibor Járosi a jedným dychom dodáva že rozhodujúcu úlohou bude hrať nielen optika, ale aj programové vybavenie:  „Podobne je to aj s legálnym SW. Kto ho vlastní, ponúkne klientovi logicky aj vyššiu cenu za rovnaké video, ako človek, ktorý si SW stiahne nelegálne z internetu, keďže ceny SW sú rovnako ako profesionálnej techniky 3-4 ciferné. Takto však klient stráca záruku legality a prípadných nepríjemností zo strany organizácii, ktoré striehnu na autorské práva, či už najčastejšie spomínanej hudby, ale aj samotného videa či postprodukcie.“ Maslo v tomto prípade síce ostane na hlave výrobcu diela, ale ak chcete mať svoje spomienky autentické, je vždy dorbé mať doma originál, ako platiť za čiastočne skopírovaný a nelegálny produkt. Vytvor si bezplatne zákazku na video aké potrebuješ. Nech sa kameramani s ponukami pobijú!

17.08.201313079
Video na svadby a oslavy, v čom byť opatrný?

Foto a video:Kúzlo fotografie

Video na svadby a oslavy, v čom byť opatrný?

Marek


Dnes vám prinášame niekoľko cenných rád, ako si zabezpečiť z výnimočných udalostí naozaj príjemné spomienky. Existujú stovky kameramanov, ktorí ponúkajú možnosť zachytiť neopakovateľné životné  udalosti na video. Občas je však výsledok taký, že sa radšej ani nepochválite pred známymi. Ako sa vyhnúť sklamaniu a vybrať správneho kameramana, ktorého výsledok stojí za vynaložené peniaze? Porozprávajte sa Ak nájdete vizitku, alebo vám zaklope na dvere kameraman, preklepnite si ho hneď v úvode. Video totiž nie je len o filmovaní samotného podujatia. To by dokázal aj kamarát s lepším mobilným telefónom. Porozpráva sa s vami kameraman o predstave, ktorú máte? Chce vedieť, aký výsledok očakávate a ako by malo video vyzerať? „Každá svadba, respektíve rodinná udalosť je špecifická. Takže vždy vychádzame z toho, akú predstavu má klient,“ hovorí Braňo Krnáč z New one production. Je to základ, ktorý vám povie, či to myslí s vami človek vážne, alebo ide iba zarobiť. Henrich Žucha dodáva ešte jeden prvok, ktorý môže veľa napovedať: „Dobrý kameraman sa zväčša neživí točením svadieb a pohrebov, aj keď treba na rovinu priznať, že i medzi nimi sa nájdu naozajstní profíci. Základ je pozrieť si jeho predošlé práce. Je jednoduché pochváliť sa novou drahou kamerou, či iným vybavením, ale z pohľadu zákazníka je dôležité dostať očakávaný výsledok.“ Ak je teda niekto čistokrvný kameraman stužkových, zrejme pôjde o menej náročný filmársky kúsok, no i tak je dobré, aby vám priniesol ukážky tvorby. Možno aj motyka vystrelí.   Emócie aj po desiatich rokoch Pohyblivé obrázky. To je bežné video, ktoré poznáme z tuctových osláv. Skutočnú hodnotu však videofilmu dokážu vtlačiť emócie. Ak ich musíte hľadať, niečo nie je v poriadku. Nechajte si prehrať kameramanom pár predchádzajúcich akcií. Máte zimomriavky na chrbte a cítite, akoby ste boli priamo v centre diania? Pokojne si ho môžete vybrať, spraví kvalitné zábery. „Laici sa zvyknú zameriavať skôr na obsah videa ako na jeho technické prevedenie. Pre výsledné video je ale dôležitých viacero prvkov, ktoré by malo spĺňať. Pekné zábery s kvalitným obrazom, vhodné prestrihy, hudba, gradujúce emócie ktoré pri pozeraní divák má, efekty priliehajúce všetkým týmto prvkom, to všetko poznačí kvalitu,“ hovorí Miro Ardon o zážitku plnom emócií, ktorý vie rozoznať aj laik. Všetko v súlade Osobné stretnutie s kameramanom je nevyhnutné. Bez neho nikdy nesúhlaste s objednávkou. Najväčšou chybou býva menšia kvalita zvuku, či prípadné obrazové nerovnosti. „Kvalitné video má vyváženú skladbu obrazu, vhodnú hudbu a kvalitný zvuk,“ zdôrazňuje profesionálny kameraman Ing. Tomáš Stanko a dodáva, že pred výberom kameramana by si mal byť každý istý, že kameraman naplní jeho požiadavky, mal by kameramanovi dôverovať, že video natočí najlepšie ako vie a mal by vedieť, koľko ho video bude stáť.   Práve o cene a technickej vyspelosti kameramana si povieme v ďalších článkoch.  

14.08.201314038

Máte plnú hlavu projektov

okolo vášho domu, záhrady alebo rodiny?

Povedzte nám to a pusťte to z hlavy. Spojíme Vás s najlepšími dodávateľmi.
Hurá, poďme zariaďovať!

Novinky zariaďovania



Táto webová stránka používa k zlepšeniu vašej skúsenosti súbory cookies. Ďalším používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Súhlasím